Wśród licznych przepisów na potrawy i desery z dreszczykiem zabrakło… napojów! Jak mogłam tego nie zauważyć. Już szybciutko nadrabiam 🙂
Do wyboru znalazłam przede wszystkim niezłe wina, ale też wytypowałam jeden, mój ulubiony likier. Czy to na Halloween, czy bardziej u nas tradycyjne Dziady, czy po prostu na co dzień, idealne dla wielbiciela mrocznych klimatów, czyli coś dla wybrednych i spragnionych mocniejszych wrażeń i delikatnego dreszczyku emocji podczas degustacji.
Likier Rh+
Mój ulubiony!
Niestety nie znalazłam go nigdzie w Polsce, być może jest gdzieś dostępny, ale jeszcze o tym nie wiem. Ale za to zawsze jest w Czechach, w każdym Kauflandzie. Ma 20%, produkuje go Stock Plzeň – Božkov.
Wygląda bosko – ma krwistą barwę, a do tego jeszcze fajna etykieta z eleganckim wampirem.
Bardzo ciekawy w smaku – lekka słodycz wiśni, a do tego świeżość i pikantność chili, idealnie zrównoważone. Faktycznie, taka mieszanka jest lekko niepokojąca w smaku, niczym… krew 🙂
Jest lekko pobudzający, to chyba zasługa chili. Idealny, gdy dopada lekkie zmęczenie.
Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon
Wino o wdzięcznej nazwie, pochodzące z Chile. Charakteryzuje się krwistą barwą, a jego szatański czar podkreśla wyraźny smak porzeczki oraz aksamitna faktura. Do tego jest dość łagodne, bardziej niż Shiraz czy Merlot, bo to jednak Sauvignon.
Miałam okazję próbować i jak najbardziej polecam. Akurat to wino jest dostępne w Polsce i łatwo je znaleźć.
Poniższych specjałów niestety nie miałam okazji degustować, więc pozostaje mi polegać na opisach producenta.
Eye of the Toad Pinot Noir Rosé
Wino Oko Ropuchy – nazwa idealna na wino dla czarownicy 😀
Pochodzi z Toad Hollow Vineyards. To wyśmienite Rosé, lekkie, nie przesadnie słodkie, prawdziwie różowe, z nutą truskawki. Podobno świetne w duecie z pikantnymi przegryzkami.
Wina Vampire Wines
Krew winorośli, czyli “Smak Nieśmiertelności”. Trudno je znaleźć. Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Grigio, Chardonnay i Pinot Noir z Vampire Wines pochodzą z samego serca Transylwanii.
Vampire Vineyards Pinot NoirPinot Noir ma smak owoców leśnych, dębu oraz poziomkowy aromat. Na pierwszy rzut oka jasne i przejrzyste, zaskakuje dojrzałym smakiem. Zupełnie jak stary, poczciwy Hrabia Dracula, który na swój wiek wcale nie wygląda, a skrywa wiele mrocznych sekretów 😉
Inne wina z Vampire Wines to: Trueblood Napa Valley Syrah, Dracula Pinot Noir, Trueblood Pinot Noir, Vampire Merlot, Chateau Du Vampire Bordeaux Style Cabernet Blend.
Poizin Zinfandel z winnicy Armida Winery – “Zabójczo dobre”. Schowany w niepozornej trumience. Bogaty, lekko owocowy smak z nutami przypraw i dębu.
Ghost Block Cabernet Sauvignon z Oakville Winery
Nazwane na cześć cmentarza pierwszych osadników, który sąsiaduje z winnicą. Ghost Block Cabernet Sauvignon to mocne wino o ciemnej barwie, aromacie z nutami korzenną i ciemnej czekolady. W smaku wyczuwalna czarna porzeczka, wiśnia, kakao z wiśniowo-karmelowo-porzeczkowo-kawową końcówką. Mmmm, musi być pyszne…
Bone Dry Red Cabernet Sauvignon z Elk Creek Vineyards
Idealne na imprezy Halloween! Cudna oprawa graficzna. W smaku wyczuwalna dojrzała wiśnia, czerwona porzeczka, czekolada i nuty korzenne.
Upiornie Blade
Ghostly White Chardonnay z Elk Creek Vineyards
Wino, którym duchy delektują się nie tylko na przyjęciach w Halloween. Bardzo odświeżające, w smaku wyczuwalne dojrzałe jabłko oraz nuty cytrusowe.
Do takich wspaniałych win oczywiście przyda się odpowiednia oprawa – warto zaopatrzyć się w klimatyczny gotycki stojak na wino np. w kształcie czaszki czy kościeja.
A dla najodważniejszych – najlepsze na sam koniec! Czyli wietnamskie wino wężowe, z kobrą i skorpionem. Zgodnie z tradycyjną medycyną dalekiego wschodu, uważa się, że wino z zamarynowanym w nim wężem leczy reumatyzm, choroby skóry i ogólnie przywraca zdrowie. Ludzie sami sobie przygotowują takie specyfiki w domach, ale można też kupić gotowe.
Ale to już raczej dla odważnych smakoszy tego typu trunków. Brrrr….
źródła: www.nasze-wina.pl, seznamzbozi.cz, kiltsrock.com, lunamarket.pl