Uwielbiam imprezy halloweenowe, zawsze staram się wymyślić coś nowego do dekoracji domu i jakieś zabawne potrawy. W sieci znalazłam już tyle pomysłów, że trzeba je w końcu zebrać w jakąś całość i ułożyć w jednym miejscu. Tylko ostrzegam, że jeśli przygotujecie takie dania, to na własną odpowiedzialność, bo nie ręczę za to, czy goście będą zachwyceni czy też nieoczekiwanie rozboli ich głowa i będą musieli już iść do domu ;P
Na początek coś zupełnie nieoczekiwanego: pisanki! Wyglądają po prostu świetnie, a ich wykonanie jest dziecinnie proste.
Kolejny pomysł na jajka, czyli najprostszą potrawę świata to jajka z pająkiem. Dowolnie nadziane ugotowane jaja przyozdobione czarnymi oliwkami. Jeśli ktoś szczególnie lubi pająki krzyżaki tak jak ja, to wystarczy domalować majonezem za pomocą szprycy mały krzyżyk na każdym “odwłoku” i straszny efekt maksymalnej okropności gwarantowany.
Zaczęłam od jajek, teraz można by podać zupę – wyjątkowo ciekawe wrażenie sprawiła na mnie kremowa zupa pomidorowa z ocznymi kluseczkami. W każdą kluseczkę wciśnięty jest plasterek oliwki nadziewanej papryką, stąd ich wygląd przypominający gałki oczne pływające w krwistej cieczy. Na brzegu talerza przycupnął sobie mały robaczek zrobiony z dużej oliwki z pestką (ewentualnie można ją zastąpić ziarnem czerwonej fasoli z puszki, będzie ciut miększa) naszpikowanej gałązkami rozmarynu. Efekt jest piorunujący:
Foto ze strony:delish.com
A teraz absolutny hit wszelkich stołów halloweenowych: Paluchy Wiedźmy (znane też jako Palce Zombie). Oto sprawdzony przepis (choć spokojnie można jeszcze dodać 1 jajo do ciasta i np. cynamon dla lepszych wrażeń zapachowych):
Składniki (na około 45 paluszków):
225g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub trochę olejku o zapachu migdałowym)
2 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli (oryginalnie była 1 łyżeczka ale jak dla mnie to za dużo)
około 3/4 szklanki migdałów – na paznokcie
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Wyjąć i formować palce – powinny być troszkę cieńsze od naszych bo w trakcie pieczenia troszkę rosną. Na końcu wciskać w każdy palec migdał w miejsce paznokcia no i można ponacinać troszkę każdy palec tak aby wyglądały bardziej realistycznie:).
Pomysł i zdjęcie ze strony: bakeholic.blogspot.com/
I coś na deser: Oko na słodko.
Na razie tyle w części pierwszej, a następna już niebawem…
Witam, świetne przepisy! 🙂 Mam pytanie o pomidorową z oczami. Jakie kluski Pani użyła? bo nie kojarzę takich w sklepie..
To zdjęcia wykopane z czeluści internetów 🙂 Kompletnie nie mam pomysłu, gdzie takie kluseczki dostać. Może ktoś cos podpowie?