Ciekawe potrawy i dekoracje na Halloween cz.1

Uwielbiam imprezy halloweenowe, zawsze staram się wymyślić coś nowego do dekoracji domu i jakieś zabawne potrawy. W sieci znalazłam już tyle pomysłów, że trzeba je w końcu zebrać w jakąś całość i ułożyć w jednym miejscu. Tylko ostrzegam, że jeśli przygotujecie takie dania, to na własną odpowiedzialność, bo nie ręczę za to, czy goście będą zachwyceni czy też nieoczekiwanie rozboli ich głowa i będą musieli już iść do domu ;P

Na początek coś zupełnie nieoczekiwanego: pisanki! Wyglądają po prostu świetnie, a ich wykonanie jest dziecinnie proste.

straszne pisanki - dekoracja na hallowen

 

Kolejny pomysł na jajka, czyli najprostszą potrawę świata to jajka z pająkiem. Dowolnie nadziane ugotowane jaja przyozdobione czarnymi oliwkami. Jeśli ktoś szczególnie lubi pająki krzyżaki tak jak ja, to wystarczy domalować majonezem za pomocą szprycy mały krzyżyk na każdym “odwłoku” i straszny efekt maksymalnej okropności gwarantowany.

przepisy na potrawy - halloween

Zaczęłam od jajek, teraz można by podać zupę – wyjątkowo ciekawe wrażenie sprawiła na mnie kremowa zupa pomidorowa z ocznymi kluseczkami. W każdą kluseczkę wciśnięty jest plasterek oliwki nadziewanej papryką, stąd ich wygląd przypominający gałki oczne pływające w krwistej cieczy. Na brzegu talerza przycupnął sobie mały robaczek zrobiony z dużej oliwki z pestką (ewentualnie można ją zastąpić ziarnem czerwonej fasoli z puszki, będzie ciut miększa) naszpikowanej gałązkami rozmarynu. Efekt jest piorunujący:

 

śmieszna potrawa na halloween - zupa z oczami

 Foto ze strony:delish.com

 

paluchy wiedźmy vel palce zombie - przepis na halloween

 

A teraz absolutny hit wszelkich stołów halloweenowych: Paluchy Wiedźmy (znane też jako Palce Zombie). Oto sprawdzony przepis (choć spokojnie można jeszcze dodać 1 jajo do ciasta i np. cynamon dla lepszych wrażeń zapachowych):

Składniki (na około 45 paluszków):

225g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub trochę olejku o zapachu migdałowym)
2 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli (oryginalnie była 1 łyżeczka ale jak dla mnie to za dużo)

około 3/4 szklanki migdałów – na paznokcie

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Wyjąć i formować palce – powinny być troszkę cieńsze od naszych bo w trakcie pieczenia troszkę rosną. Na końcu wciskać w każdy palec migdał w miejsce paznokcia no i można ponacinać troszkę każdy palec tak aby wyglądały bardziej realistycznie:).

Pomysł i zdjęcie ze strony: bakeholic.blogspot.com/2010_10_01_archive.html

 

I coś na deser: Oko na słodko.

oko zombie na deser halloweenowy

 

Składniki tego przysmaku są całkowicie naturalne – białko oka to kokosowa panna cotta, tęczówka to świeże kiwi, źrenica to rodzynki, a krew to po prostu sos malinowy. Jedynym elementem, który jest tylko na pokaz a nie wnosi nic do smaku potrawy, jest żelatyna położona na kiwi. Cienka warstwa żelatyny sprawia, że oko błyszczy i wygląda bardziej realistycznie.  Aby otrzymać kształt oka, który się utrzyma nieco dłużej, należy dodać do panna cotty nieco więcej żelatyny niż normalnie.
Żeby cały deser uzyskał bardziej delikatną strukturę należy go wyciągnąć z lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem, a oko polać gorącym sosem malinowym, aby żelatyna się nieco rozmiękczyła. Deser ten można również przygotować na dzień przed imprezą, jednak wówczas trzeba zmniejszyć ilość żelatyny o 1/8 łyżeczki, żeby nie była twardsza niż to potrzebne z powodu dłuższego przechowywania w lodówce.
Pomysł i zdjęcie ze strony: www.tipy.pl

Na razie tyle w części pierwszej, a następna już niebawem…

4 thoughts on “Ciekawe potrawy i dekoracje na Halloween cz.1

  1. Pingback: Norwegia
  2. Witam, żegnam i zagadkę zostawiam: Szklany kosz przykrywający ptaka znajduje się na szalce wagi. Dopóki ptak stoi na szalce – szalki równoważą się. Co się stanie z szalkami, jeżeli ptak pod kloszem wzięci do góry i będzie utrzymywał się w powietrzu?

  3. To zależy od ich wielkości, ale jeśli będą mniej więcej takie jak przeciętne kruche ciasteczka to 10-15 minut w 200 stopniach będzie OK.

Leave a Reply

Your email address will not be published.